SAAB96.
NOMiscellaneous.html

Ny

Dynamo/vannpumpe

Det hele begynte for et drøyt år siden. Etter jeg endelig hadde fikset problemet med at bilen gikk varm. STRØMMEN forsvant sporløst ut av batteriet. Fikset derfor dynamoen og kjøpte nytt batteri. Overhalte lade releet og tenkte at dette burde holde, men NEI!


Alt var gjort og alle ledninger etc. målt. Til slutt skjønte jeg at likestrøms dynamoen som saab puttet inn i de tidlige 60 talls bilene sine ikke var gode nok. Dvs at det meste fungerer så lenge man sparer på strømmen, men jeg har ekstralys, stereo anlegg og dessuten kjører jeg mye i Oslo og står derfor mye i kø. På tomgang lader ikke bilen i det hele tatt. Jeg kjører derfor pr. dags dato med reservebatteri ferdig oppladet bak i saaben!


Så kom jeg over dette bilde:

Dette er en veldig tidlig utgave av en vekselstrøms dynamo og vannpumpe i ett. Med andre ord så finnes det flere der ute som sliter med å akseptere dårlig ladning. Men som man ser et dette en meget enkel modell, og den ser heller ikke så solid ut, da med tanke på slangen og slange klemmene som fører rotasjonen videre fra dynamo til vannpumpe.


Da fant jeg denne:

Dette bildet kommer fra en rallybil. Og det ble utgangspunktet mitt. Men hvor finner man en dynamo med gjennomgående aksling?? Etter litt leting og graving fant jeg ut at det var ytterst få, men noen fantes. Bla endel diesel biler hvor det satt på en vakum pumpe på baksiden av dynamoen. Valget falt derfor på en 1996 Ford Transit Diesel:)


Deretter var det bare å lage mellomleddet fra dynamo til vannpumpe, dreie en ny vifterem skive, og en aksling.


Dette tok litt tid da man ikke alltid finner tid til Hobby i hverdagen. Men nå er min ferdig, dog ikke montert i saaben enda.


Bilder av dynamo/vannpumpe følger under - skulle det være noen som interressert i å lage noe lignende kan man gjerne sende mail til meg: henning@saab96.no eller på forumet.


Man kan jo også velge den enklere løsningen å kjøpe en elektrisk vannpumpe fra Johnson... Dette finnes det mye om på www.saabklubben.com


Skal selvfølgelig komme tilbake når den er montert og forhåpentligvis fungere knirkefritt;)H